نتایج نظرسنجی از صاحبان صنعت غذا از چند حفره و دست‌انداز اقتصادی در این صنعت حکایت دارد. بر اساس ارزیابی‌ها، «کاهش موجودی مواد اولیه به کمترین میزان در سه‌ ماه گذشته» و در مقابل «افزایش بی‌رویه قیمت مواد اولیه» چالش‌برانگیزترین مسائلی بوده‌اند که فعالان این گروه صنعتی در بهمن با آن دست و پنجه نرم کرده‌اند.


اما تحلیلگران اقتصادی ریشه بروز این دو چالش را که برای نبض حیات تولید و ادامه مسیر تولیدکنندگان مخاطره‌انگیز است چه می‌دانند؟ به اعتقاد ناظران «سیاست‌های به خطا رفته سیاست‌گذار»، «نوساناتنرخ ارز در طول ماه‌های گذشته»، «صدور بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌های خلق‌الساعه» و در نهایت «عدم حضور بخش خصوصی در تصمیم‌گیری‌های اقتصادی به‌عنوان بازوی مشورتی دولت»، مقصرانی هستند که امروز صنعت غذا را با چالش‌هایی همچون کمبود مواد اولیه، افزایش قیمت و کاهش موجودی انبارها مواجه کرده است. ماندگاری این چالش‌ها بر بدنه صنعت غذا در حالی تا پایان امسال پیش‌بینی می‌شود که فعالان بخش خصوصی افق پیش‌روی این گروه صنعتی را در سال ۹۸ نامطلوب تجسم و ترسیم می‌کنند. صاحبان صنایع معتقدند «نقدینگی» و «چالش‌های صادراتی» عمده‌ترین دست‌اندازهایی خواهند بود که سال آینده مانع توسعه ورشد صنعت غذا خواهند شد.

اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، پس از انجام بررسی‌های مقدماتی برای پیاده‌سازی شاخص PMI در ایران، برای نخستین بار در مهرماه ۱۳۹۷ به اجرای طرح «شامخ» (شاخص مدیران خرید) پرداخته و این شاخص را برای بخش صنعت ارائه کرده است. در اجرای این طرح، تکمیل پرسشنامه در انتهای هر ماه توسط حدود ۴۰۰ کارگاه صنعتی فعال و بزرگ کشور که سهم عمده‌ای در اشتغال، تولید و ایجاد ارزش افزوده اقتصادی در صنعت کشور دارند انجام می‌گیرد. اطلاعات مورد نیاز برای محاسبه شاخصمدیران خرید در ۵ مولفه اصلی شامل «مقدار تولید محصولات»، «سفارش‌های جدید از مشتریان»، «سرعت تحویل از سوی تامین‌کنندگان»، «موجودی کالا» و «میزان استخدام نیرو» و ۷ مولفه فرعی شامل «قیمت خرید مواد اولیه»، «موجودی انبار»، «صادرات کالا»، «قیمت تولیدات»، «مصرف سوخت»، «میزان فروش» و «انتظارات تولید» جمع‌آوری شده است. در این طرح با استفاده از طبقه‌بندی بین‌المللی، کلیه فعالیت‌های اقتصادی شرکت‌های مختلف صنعتی در ۱۲ گروه صنعتی از جمله «صنایع غذایی»، طبقه‌بندی و آمارگیری اینترنتی از آنان در قالب پرسشنامه الکترونیکی شامل ۱۲ پرسش انجام گرفته است. تحلیل اطلاعات به دست آمده براساس گروه‌های صنایع در این طرح نشان می‌دهد، صنایع غذایی در دوره پنجم این طرح یعنی بهمن‌ماه ۹۷، با کاهش موجودی مواد اولیه به کمترین میزان خود در سه ماه گذشته و در مقابل افزایش بی‌رویه قیمت مواد اولیه مواجه بوده است. صاحبان صنایع غذایی این موضوع را بزرگ‌ترین مشکل این گروه صنعتی در بهمن‌ می‌دانند. این در حالی است که به‌رغم کاهش میزان فروش در این گروه، موجودی محصول در انبارها نیز در پایین‌ترین حد در بین تمامی گروه‌ها بوده است.

منبع : دنیای اقتصاد

برچسب ها :
اشتراک گذاری و معرفی به دوستان : telegram foodoko twitter foodoko linkedin foodoko instagram foodoko aparat foodoko